https://ewawachowicz.pl/przepisy,,691.html
500 g - ziemniaków
50 g - drożdży
½ szklanki - cukru
500 g - mąki
3 - jajka
125 g - masła
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
maria10 2022-02-24
..... doskonały przepis.... będę piekła w najbliższych dniach.... przepis pozwoliłam sobie odgapić /bardzo dziękuję/.... gorąco pozdrawiam i miłej nocy życzę:))))