Paczki z ziemniakow

Paczki z ziemniakow

https://ewawachowicz.pl/przepisy,,691.html
500 g - ziemniaków
50 g - drożdży
½ szklanki - cukru
500 g - mąki
3 - jajka
125 g - masła
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

astra40

astra40 2022-02-22

Coś pysznego! Piękny wyszedł! Też je kiedyś robiłam:)

fotmar

fotmar 2022-02-23

Dobre - więc wszystkiego dobrego i dzięki za przepis

maria10

maria10 2022-02-24

..... doskonały przepis.... będę piekła w najbliższych dniach.... przepis pozwoliłam sobie odgapić /bardzo dziękuję/.... gorąco pozdrawiam i miłej nocy życzę:))))

adam24l

adam24l 2022-02-26

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >