Znow upieklam... z przepisu mojej mamy..
1kg maki,2 male kostki drozdzy
1kostka masla,pol kostki margaryny i 3 lyzki kwasnej smietany,
2 cale jajka i 3 zoltka
szczypta soli
3/4 szk cukru
1/2 szk mleka do rozrobienia drozdzy +1 lyzka cukru(mleko lekko podgrzac ,dodac cukier i drozdze ,poczekac zeby wyrosly)
Wszystkie skladniki razem zagniesc i wlozyc do lodowki na conajmniej 2-3 godziny lub na noc ....
Schlodzone ciasto podzielic na 6 czesci ,kazda czesc rozwalkowac na dosc duzy placek ,a kazdy placek podzielic na 8 trojkatow,do srodka wkladamy powidla lub nutelle,lub kawalki owocow i zwijamy na ksztalt rogalika ,czyli od czesci szerszej do wezszej...
piec w temp 180 stopni na zloty kolorek ,jeszcze cieple polukrowac lukrem z dodatkiem olejka waniliowego....
dodane na fotoforum:
anitus 2012-05-06
Ślinka cieknie:) rogalik, dobra kawa i można odpłynąć:) Pozdrawiam ciepło. Z przepisu skorzystam:))
kot54 2012-05-06
smaczne rogaliki....chętnie zjem jednego ...
Pozdrawiam wieczorkiem :)
lilka13 2012-05-06
daerkel i czes59 maja najpiekniejsze zdjecia ptakow na garze, kuknij, dzieki za mile komenty :)))
maxmen 2012-05-06
Pysznie... :)
listek 2012-05-06
Spokojnej nocki życze ...
tebum27 2012-05-06
Nie odejdę bez rogala:)
Pięknych snów...pozdrawiam:)
magdabo 2012-05-07
Takie domowe rogaliki smakują wybornie ...
vitam 2012-05-10
my mamy taki sam przepis i nazywamy je 'rogaliki cioci gostyńskiej' ,bo Ona nam przepis pół wieku temu dała ./ciasta nie schładzamy w lodówce /są typowo drożdżowe.
yanisia 2015-08-19
Pysznie wyglądają i zapewnie tak samkują:) a mam pytanie czy 2 małe kostki drożdży to takie po 5 deko bo chyba po 10 deko to za dużo by było.Pozdrówka