250ml platkow owsianych
200ml maki pszennej razowej
50 ml platkow migdalowych lub ryzowych
1lyzka proszku do piecznia
1/2 lyzeczki soli
200ml dorbno potartej marchwi(jedna srednia marchew)
50 ml rozpuszczonego masla lub margaryny
200ml maslanki
1lyzka brazowego cukru i 1 lyzeczka cukru waniliowego
Suche skladniki polaczyc z marchwia,dodac maslanke i tluszcz,lekko wymieszac,ukladac na blaszke i formowac placuszki(ciasteczka)o srednicy 8-10 cm i grubosci 1 cm,ponakuwac widelcem i piec w temp 180-200 stopni przez ok 20 min. na zloty kolor...po upieczeniu posypac podrem cukrem...
to jest baza wyjciowa ,oczywicie mozemy zmieniac skladniki np:
zamiast marchwi dodac potarty ser i wtedy dac o polowe mniej tluszczu ,albo wcale nie dodawac i oczywiscie juz bez pudru cukru,mozna tez zamiast platkow migdalowych dodac orzechy ,albo rodzynki,wybornie smakuja tez z drobno pokrojonymi suczonymi morelami....mozna tez dodac oliwki...
Placuszki te sa malo slodkie ,to super przekaska na piknik ,,jako drugie sniadanie ,do szkoly ,lub pracy albo do piwka,mozna jesc tez na cieplo ,posmarowane dzemem ,miodem lub nutella itp...
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-03
Hahaha... ja tam łasuch jestem więc może być nawet przekąska dietetyczna...:)))
kot54 2012-06-03
wygląda bardzo zachęcająco ta przekąska....mniam *;*
listek 2012-06-03
Miłego wieczoru i spokojnej nocy ...
bronia 2012-06-03
Ja bardzo chętnie się poczęstuję...lubię takie pyszne ciasteczka czasami pochrupać.:)))
magdabo 2012-06-03
Bardzo smaczne ciasteczka , dziękuję za przepis ...
irena46 2012-06-07
wow!super...muszę spróbować:)))