Gruszki pieczone w ciescie fracuskim, nadziewane marcepanem,z dodatkiem orzechow i zurawiny...
gruszki obrac i wydrazyc komory nasienne, ogonki gruszek odlozyc na bok ,kwadraty ciasta francuskiego posmarowac rozmaconym jajkiem..
przygotowac nadzienie,mrcepan zetrzec na trace na grubych oczkach dodac troche soku z cytryny ,pokrojone drobno orzechy i pokrojona zurawine i jedno bialko,dobrze wymieszac..wypelnic delikatnie gruszki,polozyc na kwadraty ciasta,przylozyc ogonki i zawinac gruszki ciastem....zamiast marcepanu jako nadzienie mozna uzyc pomielone orzechy lub migdaly z dodatkiem miodu zurawiny i koniecznie troche soku z cytryny...
piec ok 25-30 min temp ok 180 stopni
po upieczeniu posypac delikatnie pudrem cukrem...
Polecam na jesienny czas, na cieplo i na zimno....
dodane na fotoforum:
akrek1 2012-10-05
Pyszności-miłego dnia
listek 2012-10-05
Pozdrawiam milutko i życzę miłego dnia ...
bronia 2012-10-05
Ja też miałam przygotować taki pyszny deserek, ale mój mąż łakomczuch zjadł mi gruszki bez pytania..hi..hi..Pyszna słodka przekąska.:)))
gracha1 2012-10-05
Marcepany, orzechy, żurawina - toż to królewski zestaw. Ewuniu, pozdrawiam, miłego dnia życzę.
elkat 2012-10-05
Lubię owoce w cieście francuskim, a tu zaintrygowła mnie ten marcepan :) Dziękuję, wypróbuję przepis.
kot54 2012-10-05
POEZJA !!!! smacznego :))
myszka2 2012-10-05
Witam miło i serdecznie pozdrawiam. Jakie pyszności napewno smakowicie smakują. Miłego wieczoru życze:)
zimowa 2012-10-06
ale pachnie....
PYSZNOŚCI!!!:D
Ewuniu czarujesz... buziaki:-)))
stachs7 2012-10-06
Pyszności.....Miłej soboty!