Dzis upieklam chlebek z cukinia i orzechami laskowymi,polecam do niego "Dip "twarozkowo jogurtowy z koperkiem...
0,5 kg maki
1 mala kostka drozdzy(42gr)
2 male cukinie -jedna ok 200gr
1lyzeczka soli,pol lyzeczki cukru
100gr orzechow laskowych
otreby pszenne ,albo delikatne platki owsiane-dwie garstki
80 gr twardego sera ( ja uzylam sera podobnego do parmezanu)
Drozdze rozpuscic w 250 ml cieplej wody,ser pokroic w drobna kostke
cukinie przekroic wzdluz ,wydrazyc pestki i potrzec na tarce na grubych oczkach
z wody drozdzowej,maki i innch skaldnikow,wyrobic ciasto,odstawic w cieple miejsce i przykryc na 45 min
po tym czasie przelozyc do podluznej foremki wysmarowanej tluszczem i obsypanej maka ,na ok 15 min,tak zeby znow zaczelo rosnac,po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika ok.200 stopni i piec 35-45 min...
gdy lekko przestygnie wyjac z foremki,jesli po wyjeciu boki chleba sa bardzo wilgotne podpiec jeszcze ,ale juz bez foremki ok.10 minut...
dodane na fotoforum:
listek 2012-10-08
... z orzechami ... bardzo lubie.
Spokojnej nocy ...
astra40 2012-10-08
niesamowity chlebek, podziwiam zdolności kulinarne. Chętnie bym zjadła takiego chlebka, ale niestety jak patrzę na przepis, to już widzę , że to czarna magia i na pewno nawet nie podejmę próby takiego wypieku. Pozostaje tylko ten ze sklepu lub z piekarni, ale one nie mogą się równać z tym chlebkiem, który jest na zdjęciu :)
kot54 2012-10-08
Piękny i apetyczny chlebek :)