Czekoladowy jablecznik z dodatkiem pomaranczy....
125 gr gorzkiej czekolady
100gr masla
5 jajek
150 gr cukru
szczypta soli
1 pomarancza
30 mil.likieru pomaranczowego
1/2 kg jablek(moze byc troche wiecej)
130 gr maki
20 gr kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100gr konfitur pomaranczowych....
Jablka obrac i pokroic w wieksza kostke
zetrzec skorke z jednej pomaranczy i wycisnac sok,ja dalam troche wiecej soku z ok 1 i 1/2 pomaranczy dodac likier pomaranczowy i wrzucic w ta zalewe pokrojone jablka...czekolade rozpuscic z maslem,gdy przestygnie dodac do ubitych jajek z cukrem na koncu make kakao i proszek dobrze wymieszac i wlac do tortornicy o srednicy 26 cm
na wierzchu ulozyc jablka piec w piekarniku na drugiej szynie od dolu w temp ok 180 stopni przez 45-50 min...
po wyjeciu z piekarnika ,gdy ciasto jeszcze jest gorace,polac na wierzchu pozostala zalewa po jablkach....
gdy ciasto wystygnie , rogrzac w malym garnku konfiture pomaranczowa i posmarowac cale ciasto....
ciasto najlepiej smakuje dobrze wystudzone lub na nastepny dzien
zycze smacznego:))
dodane na fotoforum:
danka1 2012-10-28
Ja miałam smaka na makowca
danka1 2012-10-28
Tak właśnie wyszło
ezbro7 2012-10-28
ale pyszota Ewuś,ja będę piekła dużo na środę(urodziny męża)więc dzisiaj bez placka(hi,hi)już u Ciebie pojem!Pozdrawiam!
kot54 2012-10-28
Będzie smacznie....:)
listek 2012-10-28
Pyszny ....
oya04 2012-10-28
wspaniale zaproszenie na slodki
podwieczorek ))))))
ciasto wyglada pyyysznie ! pozdrawiam :)
bryza 2012-10-29
Witaj Ewuniu .... ja też skorzystam z przepisu .... wygląda wspaniale :) milutkich snów :)
niusia1 2012-10-29
co znaczy później? ma być teraz i juz hahaha!- czekam !
oliwkaa 2012-10-29
mmmm ale fajny podwieczorek !