w sosie serowym z dodatkiem chrzanu...
2 male lub jedna duzy seler
buraczki
1 maly por
2 zabki czosnku
80 gr twardego sera np Parmesanu
50 gr masla
1 lyzka maki
250 mililitrow mleka
3 lyzeczki chrzanu
pieprz ,sol...
buraczki ugotowac ,seler pokroic w plasterki o grubosci 5 mm podgotowac w osolonej wodzie 4-5 minuty.
Por,pokroic w drobne paseczki,(odozyc jedna lyzke) ser zetrzen na tarce czosnek przecisnac ,przez praske.Na patelni rozgrzac maslo,dodac make ,zrobic zasmazke,odstawic ,wlac mleko dobrze wymieszac ,dodac por ,czosnek ,chrzan3/4 startego sera ,dobrze doprawic sola i pieprzem,chwile zagotowac...naczynie zaroodporne posmarowac delikatnie tluszczem,ulozyc pokrojone w plastry buraczki i seler ,zalac sosem ,posypac reszta sera i piec w piekarniku ok 180 stopni ok 25-30 min...pod koniec pieczenia posypac pozostawiona resztka pory..
dodane na fotoforum:
lilka13 2015-01-22
uwielbiam dania bezmiesne, czekam na przepisik ;)) u mnie dzisiaj jarzynowa na masle i tarta marchewkowa ;))
listek 2015-01-22
Smacznego - pozdrawiam.
astra40 2015-01-22
Bardzo apetyczna i oryginalna:) jeszcze takiej nie jadłam. Z niecierpliwością czekam na ten przepis:)
akrek1 2015-01-23
Witaj wesolutko...samo zdrowie.... pewnie tak samo pyszna jak śliczna
isia222 2015-01-23
wow! wygląda rewelacyjnie, a ja się właśnie zastanawiałam co zrobić z buraczków:)