Sprawa mało skomplikowana, a smakuje i wygląda wprost odwrotnie proporcjonalnie do wysiłku przy jej wykonaniu...
potrzebujemy...
szynkę *myszkę*, ok. 1 kg do 1.5 kg
kabanosy ok. 30-40 dag
sól peklową do nasmarowania mięska
żelatynę 2-3 łyżki
woreczek do gotowania na parze czy kawałek *rękawa*...
no i odrobinę chęci, żeby to zrobić :-)
Po zaopatrzeniu się w szynkę lub nawet kawałek schabu bez kości...robimy w mięsie długim nożem...otwory, w które wpychamy kabanosy...wciskamy je zgodnie z włóknami....
smarujemy mięso solą...opcjonalnie przyprawy, które lubimy...
wkładamy je do woreczka, dosypujemy żelatynę i zamykamy szczelnie woreczek...
Trzeba szynkę ugotować na parze...może to być specjalny gar do gotowania na parze albo po prostu na zwykłym garnku ułożyć ściereczkę, przywiązać ją do brzegów gara robiąc z niej *kołyskę* dla mięsa tak, a by przykryć pokrywką..to się musi zmieścić...
gotujemy wolniutko...tak, aby tylko *pyrkało* ok. 1 - 1.5 godz....
działa zasada - 1 kg mięsa - 1 godz. gotowania...
zwykle jednak, abym miała pewność, że mięso będzie miękkie, gotuję jeszcze na 15-20 min i zostawiam po wyłączeniu w takim stanie do wystygnięcia...
po włożeniu do lodówki będziemy mieli z soku z mięsa i żelatyny smaczną, słoną galaretkę...
w tak prosty sposób uzyskujemy bardzo smaczną domową wędlinę :-)
lordand 2015-10-21
...ale zabrakło mi myszy w tym przepisie...
...a jest w tytule pod zdjęciem...:)))
doka8 2015-10-21
coś nowego ..... smacznego życzę :)
majaki 2015-10-22
a ja nie jem mięsa ... i nie mogę patrzeć na to zdjęcie ... ( tak mi się "zrobiło", że mnie ogólnie mięso brzydzi strasznie )
majaki 2015-10-22
re: :) to ja mam w domu tylko mięsożerne psy :)
więc mam łatwo ....
u mnie teraz sezonowo rządzi dynia ... uwielbiam dynie ... w każdej postaci :D
dawaj ten przepis o którym piszesz :)
lajona 2015-10-23
Zjadłabym, ale robić mi się nie chce...
Re: Nie wiem co to jest, tyle, że palma. Może Cypryjka wie?