ostatnio zafiskowałam się punkcie zdrowego jedzenia i staram się wprowadzać do jedzenia jakieś nowości, a że jestem pasjonatką past do pieczywa znalazłam coś co mnie zainteresowało...
po pierwszym posmakowaniu nie było źle, a będzie lepiej jak się smaki przegryzą, bo tak zwykle z pastami jest, że są smaczniejsze po odstaniu...
ciecierzycę kupiłam pierwszy raz w życiu i jej smak mile mnie zaskoczył lekką orzechową nutą...roślina ta znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli właśnie pasty do smarowania pieczywa...
podaję dla chętnych link do przepisu, który mnie zainspirował...
https://www.olgasmile.com/pasta-z-ciecierzycy-z-pomidorami.html
kasiaaa 2016-02-27
ja zaczynam wprowadzać kasze (jęczmień perłowy do sałatek jest the best) i soczewicę:-)
dobre toto?
kasiaaa 2016-02-27
na razie kupiłam czarną, drobniutką soczewicę, jest pyszna, ale gotuje się ją bardzo...i też ma orzechowy posmak:-)
pantoja 2016-02-27
Zrób sama humus, jest pyszny do kanapek. Ja się rozsmakowałam w oleju z orzecha włoskiego i dodaję do sałatek i do humusa (2x robiłam). Kupuję tylko ten olej z Austrii, jest najlepszy. Poza tym może być znakomitym kosmetykiem...
marrgo 2016-02-27
re: ja mówię tekturki... :o))
ja lubię cieciorkę... sama robię taka pastę do kanapek, miksuję cieciorkę z puszki z suszonymi pomidorami i odrobiną wody... przepyszne jest z tekturkami...
:o))
agus63 2016-02-28
Mamy to samo. Cieciorka i wszelakie strączkowe - górą! Znielubiłam też trującą pszenicę, więc zamiast bułki dodałam do drobiowych kotletów pastę z białej fasolki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Panierka z bezglutenowych płatków kukurydzianych i smażone na bio-oleju kokosowym. Pycha! Można też w wersji bezmięsnej - sama pasta fasolkowa lub cieciorkowa. Moi faceci wolą jednak z mięsem. Pozdrawiam Ewuś!