Oda do krepla"
Łoj ty kreplu moj kochany
tyś we tuszczu łokompany
Jo mom smaka durś na Ciebie
Jak Cie wcinom to żech w niebie
A twoj filong z marmeladom
Na kolana przed nim padom
Możesz być popudrowany
A najlepi lukrowany
Jo i tak Cie kreplu zjym
We tyn szwortek to już wiym!
karotka4 2009-02-19
Niestety... Każdego chciałoby się spróbować... ;/
A potem jakie konsekwencje!!
lecho 2009-02-20
Smakowicie te kreple wyglądają ,ja już wiem od wczoraj co to jest.
A tu masz przepis na poncki:
Smacne poncki zrobić to śtuka nie lada
bo przecie jes potrzebno dobro marmulada
i powidło ze śliwek ino nie chrobacnyf
z dziadkowego sadu, bez to smakiem znacnyf.
O kieby jesce komfitura z rózy cukrowe
no, ale dobre poncki jesce nie gotowe.
Potrza mlyka łod Krasule, tak prawie śklonece
z połowy nopiyrwy potrza zrobić rozcynecke.
Dodać 5 deko drozdzy, cukru i mółki bielućkie
i rozcynke postawić w miejsce doś cieplućkie.
Jak siyrotka wyrośnie dać żółtka z cukrem rozrobione
Reste mółki, mlyka i poncki skońcone
No jesce trza wyrobić jaz pódom bulecki
dać sól, śpyrytus, łoleju troske z butelecki
smazyć na tłuszczu, smolcu, nojlepi na świecie
łosusyć, cukrem pudrem posypać je przecie.
Pamientać poncki z rózom to paluski lizać
I ten przepis choć na łoko, moze sie Wom przydać.
Ten przepis znalazłem u jano12
Dużo można się dowiedzieć wędrując po garnku
...