Na prośbę BAHUSA podaję przepis:
Porcja dla 2 osób.
Na oliwie zeszklić drobniutko pokrojoną małą cebulkę i garść zielonych oliwek pokrojonych, lub całych. Dodać zaokrągloną łyżkę mąki (u mnie różnie: pszenna biała lub razowa, orkiszowa razowa, amarantusowa - do wyboru). Po rozprowadzeniu mąki wlewam ok. szklankę zimnej wody, dodaję ok. pół łyżeczki ziół prowansalskich, zmiażdżony ząbek czosnku (w tym sosie czosnek jest istotny!), ok. pół łyżeczki słodkiej papryki, ćwiartkę łyżeczki ostrej papryki, vegeta do smaku (ok. 1 płaska łyżeczka). po zagotowaniu dodaję ok. 1/4 - 1/3 słoiczka przecieru pomidorowego (ja preferuję Pudliszki - ziołowy lub zwykły). Jeszcze kilka minut gotuję pod przykryciem na maleńkim ogniu, na koniec dodaję łyżeczkę cukru trzcinowego.
Ten sos o włoskiej proweniencji jest równie smaczny bez oliwek. Świetnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi.
Smacznego :)
ptasiek 2012-02-20
Wąska rzeczka to gęsiego :) Pozdrawiam
bronia 2012-02-22
Wygląda apetycznie.:)
alaskan 2012-02-22
też skorzystam z tego przepisu, dziękuję :)
maxmen 2012-02-22
re.
można serwatkę zrobić samemu, ale to teraz trochę zachodu i za długo by opisywać. :)
Tę polewkę można zrobić bez serwatki.
Przepis przecież jest pod fotką. :)))
ptasiek 2012-02-22
Pozdrawiam dzięki za kom i oceny :)
ogopogo 2012-02-23
Witam!Pozdrawiam serdecznie w te czwartkowe popołudnie:)))))))Życze wspaniałego wieczoru:)))))))))))))
ptasiek 2012-02-25
Lubię się pobawić kolorami ^^ a to wczorajsze zaraz po roztopach śniegu a wygląda na jesień ^^ Miłego weekendu :)