Zapiekanka à la lazania

Zapiekanka à la lazania

Plasterki ziemniaka zamiast płatów makaronu.

Średniej wielkości cebulę pokroić i poddusić na oliwie, dodać 0.5 kg mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe), smażąc dodawać przyprawy: vegetę, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, paprykę (ja dodałam też ostropest plamisty, ale to niekonieczne).
Przygotować sos beszamelowy. (ja tak uprościłam ten sos, że już nie powinnam go nazywać beszamelem :), nie daję ani żółtka, ani śmietany, masło zastępuję często oliwą)
2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 (zaokrąglone) łyżki mąki, dokładnie rozprowadzić (jeśli trzeba, to dodać nieco tłuszczu), wlać 2 szklanki zimnego mleka. Mieszając dodawać vegetę i łyżkę majeranku. Gotować 3-5 minut. 3/4 sosu wlać do przesmażonego mięsa. Masę mięsną wyłożyć na ziemniaki i przykryć drugą warstwą ziemniaczanych krążków.

dodane na fotoforum:

ptasiek

ptasiek 2012-02-29

Masz zdolności widać że będzie super zapiekaneczka ^^

dodaj komentarz

kolejne >