olga22 2014-07-23
re! herbata! można zalać wrzątkiem listki lub kwiaty 2, 3 gałązki i wypróbować trzeba, ja do zrobionej herbaty dodaję na oko. lubie zieloną herbatę zalaną odstaną wodą z cytrynąi lawendą!
syrop ; trzy garście kwitnących kwiatów lawendy,2 szklanki cukru, 1 litr wody. ugotować w wodzie cukier ,wrzącym zalać kwiaty lawendy przykryć i na dobę odstawić potem przecedzić , wlać do słoików i zagotować, w googlach pełno tych przepisów znajdziesz. Jeśli jeszcze dostanę lawendę to poszukam innego przepisu.w,,g mnie tu jest zła proporcja wody i cukru, za bardzo rozcieńczony. pozdrawiam.
maria57 2014-07-24
Chciałam Ci wpisać komentarz pod faszerowanymi muszelkami makaronowymi, ale ktoś Tobie zjadł z Garnka potrawęrazem z Twoim zdjęciem. Dobrze, że komputera nie pożarł przy okazji. Nie dziwię się, bo wczoraj zrobiłam to samo łącznie z Twoją modyfikacją (gałka muszkatołowa). Wyszło pyszne!!!!. Za parę dni powtórka, ale mięsko wezmę tym razem po swojemu przyprawione (znajoma przywiozła mi z garmażu biedronkowego i szkoda mi było tego wyrzucać - a to było po ichniemu przyprawione- domowe zdecydowanie lepsze)