W. 6,26 ; Z. - 18,56
Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie od tego są statki.
Willam Shedd
I.Sernik bez glutenu (bez ciasta).
1 kg sera (dałam twaróg sernikowy president z wiaderka).
3/4 kostki masła
5 żółtek (z białek ubić pianę)
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Masło utrzeć z cukrem +cukier waniliowy i żółtkami, dodać stopniowo ser, dosypać mąkę ziemniaczaną. Ubić pianę z 5 białek na sztywno. Lekko wymieszać z masą serową.
Formę (piekłam w tortownicy o śr. 24 cm.)wyłożyć papierem do pieczenia wsypać migdały (płatki) ok 20 dkg, dodałam jeszcze żurawinę i 3-4 łyżki masy serowej, delikatnie rozmieszać i na to wyłożyć resztę masy serowej. Piec ok. 45 min./160 z termoobiegiem.
Po wystygnięciu : 2 galaretki cytrynowe gotowane w 2 szkl. (syrop z puszki ananasów + woda) i ananasy pokrojone w kosteczkę.
II. wafelek z masa kajmakową o smaku czekoladowym.
lusia74 2017-03-26
Pysznie wygląda,pewnie i smakuje-pozdrawiam Tereniu
alagol 2017-03-26
Też miałam wafelki, ale nawet nie zdążyłam ich sfotografować, takie miały wzięcie. Mnóstwo pozdrowień przesyłam Tereniu.
(komentarze wyłączone)