pikantna zupa dyniowa z chili, czosnkiem i cebulą + grzanki czosnkowe...
ok 1kg dyni, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 papryczki chili (bez pestek), wywar warzywny, maslo, przyprawy. Do garnka z grubym dnem wlozyć masło na którym zeszklić cebulę i czosnek, nastepnie dodać pokrojoną w kostkę dynie i papryczki, zalać wywarem tyle, aby zakryć dynię i gotować ok 30 min. potem zmiksować, doprawić solą i pieprzem i jeszcze raz zagotować. Na talerzu udekorować jogurtem greckim lub śmietaną, podawać z pieczywem...
dodane na fotoforum:
tabea 2012-11-09
Suuuuper !
Wlasnie zastanawialam sie ,co z moja dynia zrobic.... ;-)
Dzieki za przepis !!! :)))
ewci1 2012-11-09
Chyba wczoraj wywolam Ciebie moimi myslami:)))ciesze sie ze znow sie pojawilas:))
...Twoja zupka dyniowa wyglada wspaniale , ja uwielbiam zupy dyniowe w kazdej postaci:)))...ja czasami dodaje przyprawe curry,polecem jesli lubisz,albo troszke bialego wytrwanego wina:))
pozdrawiam milusio:)
(komentarze wyłączone)