spaghetti z sosem bolońskim i parmezanem...
Sos:
35dkg wołowiny, cebula, 2 puszki pomidorów bez skórki lub 1kg świeżych, sok pomidorowy, 3 ząbki czosnku, pasta paprykowa, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz, chili. Męso zmielić, cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć zmielone mięso mieszając cały czas, aby się nie zbiło w duże grudki, po chwili dodać cebulę i dalej smażyć. Przygotować sobie większy rondelek i przełożyć do niego zawarość patelni,dodać dodać zawarość puszek z pomidorami, 2 łyżeczki pasty paprykowj, czosnek przeciśnięty przez praskę,po łyżeczce wszyskich przypraw (u mnie suszone), odrobinę chili, sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny. Odparowany podczas gotowania płyn uzupełniać sokiem pomidorowym.
dodane na fotoforum:
ewci1 2015-05-08
Smacznie na Twoim talerzu,u mnie tez taki obiad ma powodzenie:)
Pozdrawiam majowo:)
(komentarze wyłączone)