zupa ziemniaczana na boczku.....
przepis na kartoflankę wg mojego pomysłu jest bardzo prosty, a zupa jest pyszna i syta. Z dobrego wędzonego boczku, wędzonego żeberka, włoszczyzny, zrumienionej cebuli ugotować wywar (cebula powinna się rozgotować). Z wywaru wyjąć boczek pokroić i przesmażyć na patelni, wrzucić do wywaru. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę 1-1,5cm wrzucić do zupy, gotować do miękkości. Na koniec dodać majeranek, natkę pietruszki i zaciągnąć zupę zasmażką. Taka zupa jest pyszna na drugi dzień.
dodane na fotoforum:
astra40 2016-02-27
Mniam, bardzo apetycznie wygląda:) Świetny pomysł, jeszcze takiej nie jadłam, a na pewno pyszna;) A czym zaprawiana? Śmietaną, czy czymś innym?
anad60 2016-02-27
PYCHA Haniu...pamiętam taką z dzieciństwa
u nas się mówiło...kartoflanka i jeszcze mama
dawała do niej trochę makaronu i duuużo majeranku.
Robiłam zaraz po ślubie ale mężowi nie smakowała
a dzieci zajadały...chyba zrobię kiedyś...
Serdecznie pozdrawiam :)
isia2 2016-02-28
chętnie bym zjadła, ale najpierw musze kuić składniki,bo ani boczu, ani ziemniaków w domu...
(komentarze wyłączone)