tiramisu z ananasem bez jajek.
200gr kremówki, 250gr mascarpone, 2 puszki ananasa, 3 łyżeczki żelatyny, paczka biszkoptów SAN, 2-3 łyżki cukru pudru, rum + cytrynówka
Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Ananasy z jednej puszki pokroić w drobną kostkę i dokładnie odcisnąć z soku, ananasy z drugiej puszki zblendować na miazgę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Syrop z ananasów (z jednej puszki) przelać do naczynia w którym będziemy maczać biszkopty. Do syropu dolać rum i cytrynówkę. Do zmiksowanych ananasów dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać, można mus dosłodzić, ale to wg uznania. Ja do kremu ze śmietany i serka też dodałam żelatynę na samym końcu mieszania z serkiem. Teraz w naczyniu w którym będziemy przechowywać tiramisu układamy warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów na nie rozsmarowujemy mus z ananasów, na to krem i pokrojone ananasy.Następna warstwa tak samo, na wierzchu można posypać wiórkami koksowymi, czekoladą (u mnie tarta czekolada).Tak złożone tiramisu włożyć do lodówki na 24 godz, Wierzch naczynia w którym przechowujemy deser przykryć dokładnie folią spożywczą . Gotowe.
dodane na fotoforum:
madziak 2016-05-03
Zwabiły mnie tu bransoletki, a tu proszę!
Takie pyszności... Przepis zabieram - dziękuję :)
ewci1 2016-05-05
Super pomysl z anansem ....robilam juz z truskawkami i malinami i jeszcze cos tam ,ale w takim wykonaniu jeszcze u mnie nie bylo ,napewno wykorzystam pomysl:))
(komentarze wyłączone)