na urodziny mojego m poczyniłam taki oto przepyszny torcik, polecam jest łatwy w przygotowaniu
2 biszkopty czekoladowe każdy z 3 jajek, 2 łyżek mąki pszennej tortowej, 1 łyżki mąki iziemniaczanej, 3 łyżeczek ciemnego cacao, 1/3 szklanki cukru. Pianę ubić na sztywną pianę dodając małymi porcjami cukier, następnie nie przerywając ubijania dodać po 1 żółtku. Do ubitej masy wsypywć partiami przesiane mąki z caco i delikatnie , ale dość szybko wykonać tą czynność. Wylać ciasto do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (nie smarować niczym) i wstawić do piekarnika 170st na ok 20 min, aż patyczek będzie suchy. Drugi biszkopt tak samo. Masa to 400gr nutelli czekoladowej i kostka masła. Masło o temp pokojowj ubić do białości, następnie dodać nutellę albo inny gotowy krem czekolado-orzechowy dokladnie wymieszać mikserem. Przygotować sobie poncz , u mnie sok z wiśni + wódka (można rumem z hetbatą ) ok 2 szklanek, blaty muszą być mocno wilgotne !!! Ponczować z obu stron. Wiśnie do przełożenia albo z Wiśni w likierze, albo tak jak u mnie własne wiśnie w syropie dzień wcześniej zalane wódką w szczelnie zamkniętym naczyniu i do lodówki na 12 godz. Oba naponczowane biszkopty przekładamy 3/4 kremem, w który wciskamy odsączone wiśnie, tak aby pokryły dość szczelnie powierzchnię kremu.1/4 kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Tortownica 23cm.
dodane na fotoforum:
anad60 2016-11-03
Haniu Tort wygląda pięknie i apetycznie jak z Cukierni
chociaż nie....te kupowane to jednak nie to co zrobimy sami !
Smacznego życzę :)
Mężowi życzę 100 lat w szczęściu i zdrowiu :)))))))))))))
u nas też urodzinki,mąż miał 2 a ja jutro 4 ....
Pozdrawiam :)
(komentarze wyłączone)