troszkę opadł po upieczeniu :(
Przepis na mój sernik wiedeński.
Prosta zasada ile sera tyle jajek, w tym wypadku miałam 80 dkg tłustego twarogu więc dałam 8 jajek. Zawsze do sernika kupuję twaróg na wagę - nigdy w wiaderku. Ser zmielić lub potraktować blenderem na gładką masę, żółtka ubić do białości z szklanką cukru.Do masy serowej dodać utarte żółtka, 1 łyżkę budyniu waniliowego, bakalie ( u mnie skórka pomarańczowa i rodzynki ) i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serowo-żółtkową. Na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem tortownice wyłożyć masę, wierzch wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 1godz w temp 180st. Sprawdzać patyczkiem czy upieczony. Po wystudzeniu można oblać polewą lub lukrem.
dodane na fotoforum:
slonko6 2017-11-26
Mój też zawsze opada, ale chyba tak ma być, w końcu do sernika nie dodaje się żadnych spulchniaczy, a dziś o zgrozo bułka drożdżowa mi opadła, ale od początku wiedziałam że coś z mąką jest nie tak, bo musiałam jej dodawać dwa razy co nigdy się nie zdarzało a ciasto wciąż było jakieś rzadkie,a mąkę lubellę kupuję często ale widać coś im się nie udała tym razem, pozdrawiam
ewci1 2017-12-10
To napewno byl przepyszny serniczek ,wiedenskie na ogol opadaja ,ale to nic nie szkodzi....
ktosia 2018-01-10
70% sukcesu w serniku to dobry ser :)
Może za dużo się napowietrzył i dlatego opadł ale raczej stawiałabym na ser
W smaku na pewno przepyszny!
(komentarze wyłączone)