Będzie pyszna naleweczka ;))))
Wszyscy jesteście zaproszeni na degustację :)
Składniki :
* 1 kg dojrzałych owoców pigwy
* szklanka cukru
* 1 i 1/2 l wódki
* 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
* skórka i sok z 1/2 pomarańczy
* 50 ml rumu
Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 2-3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.
dodane na fotoforum:
rysiek5 2009-06-17
Napewno bo juz piłam i smakowała-pozdrawiam i życze miłej i spokojnej nocki
zofiam 2009-06-17
jakie dorodne
fluidek 2009-06-17
Pierwszy raz widzę owoce pigdy-dziękuję:)
re grzybki zbierane w Wielkopolsce:)
zuza55 2009-06-18
Pewnie się załapiemy na tę naleweczkę..........Pięknego słonecznego dnia Ci życzę,u mnie za oknem dzisiaj pochmurnie:))
rysiek5 2009-06-18
Witam Ciebie -życzę dobrej i spokojnej nocki i kolorowych snów.
witka 2009-06-18
przepis zdradzisz? PROSZĘ/spokojnej nocy zycze