niema 2008-09-20
te kapelusze ich sa rewelacyjne!!! takie jak z jakieś bajki!!!! ładnie to podpatrzyłeś!!!
flower08 2008-09-20
wspaniały obraz stworzyłeś....cudowny zaczątek jesieni...uroczego dnia :)))))))))
barossa 2008-09-20
W Europie występuje ponad 100 gatunków czernidłaków. W zasadzie jedynym gatunkiem, który można polecać do jedzenia jest czernidłak kołpakowaty (coprinus comatus) spotykany w sadach, parkach, na ogrodach a nawet na trawnikach osiedlowych w wielkich miastach. Czernidłaka kołpakowatego można spotkać w Polsce głównie jesienią, od września do listopada. Występuje wtedy w znacznych ilościach. Jego pojawienie zbiega się zwykle z wystąpieniem w lasach sosnowych i świerkowych podgrzybka brunatnego. Bardzo często korzystamy z tej informacji – pojawienie się czernidłaka kołpakowatego w Krakowie to sygnał do wyjazdu na podgrzybki w tereny województwa świętokrzyskiego. Czernidłak kołpakowaty ma niezwykle delikatny smak, przypominający cielęcinę. Jest jednak grzybem wymagającym natychmiastowej obróbki cieplnej. Pozostawiony przez kilka godzin po zbiorze czernieje poczynając od spodu kapelusza i zamienia się w czarną maź. Największe egzemplarze tego grzyba można spotkać w okolicach Babiej Góry gdzi...
barossa 2008-09-20
W Europie czernidłak był wykorzystywany głównie do leczenia hemoroidów. Ma także korzystny wpływ na przebieg cukrzycy i towarzyszące jej objawy; zmniejsza bezsenność, poczucie suchości języka, bóle kończyn i głowy, obniża poziom cukru w krwi. Eksperymenty prowadzone w Chinach wykazały, po zastosowaniu wyciągu z czernidłaka kołpakowatego, zupełne zatrzymanie narastania guzów nowotworowych. Poziom cukru w krwi obniża dopiero długotrwałe używanie leku sporządzonego z czernidłaka.