I KOLEJNA BOMBKA.
WPRAWIAM SIĘ POMALUTKU:)))
Ciastka pierniki:
1 szkl.cukru-ugotować karmel,gdy cukier się rozpuści ,dodać:1/2 kostki margaryny ,1/2 kostki smalcu ,1 szkl.wody i pół słoiczka miodu (słoiczek jak od dżemu)
Następnie przygotowujemy:
1 kg mąki
2 paczki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 łyżka sody
Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce.
W międzyczasie ubijamy 4 jajka z 1/2 szkl.cukru.
Do sypkich produktów dodajemy na przemian po trochu ciepły syrop karmelowy i ubite jajka ,wszystko mieszamy łyżką.
Na koniec w 1/4 szkl.wody rozpuszczamy 2 łyżki amoniaku i dodajemy do przygotowanej masy dokładnie mieszając.
Ciasto jest dość luźne ,więc w żadnym wypadku nie dodawać więcej mąki.
Uprzedzam ,ponieważ wiele pań z obawy ,że wyszło im zbyt rzadkie dodawały mąki.W momencie wyrabiania ,wykładając na stolnicę podsypujemy lekko mąką i wycinamy foremkami.Zauważymy ,że ciasto będzie lekko zmieniać swą gęstość ,jakby zastygało ,ale wszystko jest wporządku.
Pieczemy w piekarniku w temp.ok.150 stopni ,trzymamy ok.8 min.i wkładamy następne.
NUTKA NA WESOŁO
https://www.youtube.com/watch?v=6Ytz3ABAcHo
dodane na fotoforum:
mitkoala 2010-10-06
pięknie Ci wychodzą,łatwiej się robią z papierowej wstążki,bo jak sie zagnie,to tak zostaje,nie ślizga się