Ciasto należy zrobić pod koniec pażdziernika,
500 g miodu
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła
1 kg i 1 szklanka mąki
4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki posiekanych rodzynek
(bakalie można zmienić wg uznania)
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 paczka przyprawy do piernika
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać.
Do malaksera lub do dużej miski wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać masę z tłuszczu i miodu ponownie wymieszać. Na końcu dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce ( lodówka) aby dojrzewało.Po około 4 tygodniach,ciasto wałkujemy na grubość 0.5 cm wykrawamy foremkami i pieczemy 10min w 170 C.
po wystudzeniu przekładamy pierniczki do szczelnych puszek i pozostawiamy na kolejne około 4 tygodnie, podczas leżakowania nabierają lepszego smaku.
migi80 2010-11-24
ale piękny widok..;];]
adigonz 2010-11-24
Pozdrawiam serdecznie i zycze Ci milej i ladnej Srody.Georg.
heksaa 2010-11-24
Piekne,,miłego dnia Dana:))
anna40 2010-11-24
słodkie zdjęcie..takie maleństwo pod skrzydłami dorosłego :)
pozdrawiam Danusiu,miłego dnia :)
stachs7 2010-11-24
Wspaniałe foto!