Składniki ciasta ( na 20 drożdżówek) :
* ½ kg mąki pszennej
* 5 żółtek
* 350 ml mleka (przegotowanego i przestudzonego do temp. pokojowej)
* 70 g drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru
* ½ szklanki cukru
* ¼ łyżeczki soli
* ok. 150 g dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki
Składniki kruszonki:
* 3½ dag mąki pszennej (2 pełne łyżki )
* 3½ dag cukru pudru (2 pełne łyżki )
* 2 dag masła
ponadto:
* 1 jajko roztrzepa
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 350ml letniego mleka i robimy rozczyn. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera do chwili powstania pulchnej masy pozbawionej kryształków cukru. Do naczynia z mąką dajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną ( jeżeli jest zbyt ciepła należy nieco przestudzić, zwykle nie ma takiej potrzeby). Ciasto dobrze wyrabiamy ( do chwili, aż będzie odchodzić z łatwoscią od ścianek naczynia i dłoni). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (stawiam na garnek z ciepłą wodą i przykrywam ściereczką).
W tym czasie wykonujemy kruszonkę z mąki , cukru pudru i masła, ręcznie lub za pomocą przystawki siekającej.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. Urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C gdyż drożdżówki szybko rosną. Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i sklejamy robiąc tobołek. Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia. Powierzchownie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie kruszonką za pomocą widelca spłaszczając nim nieco drożdżówki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
dodane na fotoforum:
rekodz 2010-03-28
Super ,możesz mi podesłać linka do kursiku na ten kwadratowy koszyczek?Pozdrawiam. Monika
sarna2 2010-03-28
koniecznie musze wpaść na szkolenie ...napewno przydałoby mi sie w pracy .... pozdrawiam;)))
stachs7 2010-03-31
Piękne!