...potrzebuje troche czasu,bo to caly elaborat trzeba pisac:)))))))
Mozecie zaczac kupowac:))))
2-4 oberzyny(1 na osobe)
Pomidory,nie wiem ile,nigdy nie waze:)))
Duza glowke czosnku.
0,5-1 kg mieso mielone mieszane,z drobiu sie nie nadaje:)))
Olej rzepakowy,tymianek suszony,sol
Troche zoltego sera tez bedziesz ptrzebowac,
...zajrzyj do lodowki,zawsze tam jakis znajdziesz:)))
Przygotuj ostry noz do krojenia:)))
Mam nadzieje ze wszystko kupiliscie,nawet jezeli ktos baklazany zamiast oberzyn kupil....smakuja tak samo,a i gruszka milosna ,tez sie nadaje:)))
Oberzyny kroimy w nie za grube plastry,razem ze skorka...ukladamy warstwami do jakies miski i przesypujemy sola.Odstawic na 1-2 godzin...w miedzy czasie ,pokrojcie pomidory,obierzcie czosnek,ktory trzeba przecisnac przez praske lub drobno pokroic.
Powoli ,rozejrzyj sie za jakims zaroodpornym naczyniem lub brytfanna.,przygotuj reczniki papierowe i osusz na nich plastry oberzyny,dokladnie z kazdej strony.
Postaw duza patelnie na piec ,nalej oleju i obsmaz oberzyny z kazdej strony.Uwaga!!!...oberzyny bardzo lubia pic olej,nie dolewaj....tylko odwroc na druga strone,one sobie poradza......ze oberzyny sa gotowe ,rozpoznasz po zmianie koloru ,nie musza byc miekkie...czeka na nie je piekarnik,ktory mozesz juz wlaczyc ...gora, dol. .. 200 stopni,powietrze....175 stopni:
Na dno naczynia kladziemy plasterki pomidorow,nastepnie plasterki smatonej oberzyny,posypujemy...czosnkiem i tymianke,...na to nakladamy mieso mielone,solimy,posypujemy czosnekiem i tymiankiem...mozna posypac troche jarzynka.
Nastepnie znowu pomidory,oberzyny...mieso...itd.....najwazniejsze zeby ostatnia warstwe oberzyn.przykryc dodatkowo pomidorami posypac tymiankiem i czosnkiem....wlozyc do piekarnika.
Przygotujcie zolty ser,moga byc plastry lub starty.Po 20 -30minutach zajrzyj do piekarnika,jezeli w twoim naczyniu pojawilo sie juz duzo sosu,mozesz dodac na gore zolty ser......poczekaj jeszcze z 10 minut...gotowe:))))
Przepis na chleb....kupic u Turka:))))
Mozesz podac z kazdym bialym pieczywem np:bagietka,ciabata......lub bulka :))))
Czegos nie zrozumialas ...pytaj,:)))Jedna rada ...nie zapraszaj od razy calej ulicy na probe twojego(w przyszlosci ...popisowego) dania...w przyprawieniu tej zapiekanki musisz dojsc do wprawy...a potem to juz nawet swojego szefa z zona mozesz zaprosic....i awans zapewniony:))))
Zycze smacznego i prosze o informacje jak smakowalo :))))))
basik44 2009-07-08
Super buźka i uśmiech .A to chyba są składniki potrzebne do dania tureckiego,które nam wczoraj zaserwowałaś :-))
sparow 2009-07-08
a to cierpliwie czekam....:)
sparow 2009-07-08
chyba chodzi o zapiekanke....wyglada wysmienicie....:)))...ale....
irena7 2009-07-08
Cudowny usmiech i taki bedziemy miec na twarzy po zjedzeniu
Twojej zapiekanki ...ja rowniez czekam na przepis:))
skarb5 2009-07-08
ok, ja w miedzyczasie kupie cos w snackbar.....
bo nie wiem czy doczekam...:)))))
serdecznie pozdrawiam:)))))
iemand 2009-07-08
Po zabieganym i pracowitym dniu jestem żeby się przywitać .... pozdrawiam....Wstęp zrobiłaś zachęcający Gieniu ...
kirena 2009-07-08
Witam Gieniu! Ja też poczekam na przepis,zawsze się zastanawiałam jakie danie z tego można zrobić...
malgo91 2009-07-08
Gieniu kończ już ten elaborat bo my tu z głodu pomrzemy :)))))))
Fajną mu kichawę zrobiłaś :)))
emilka7 2009-07-08
Piękne i pomysłowe Gieniu...
*”˜˜”*°•._˜”*°••°*”˜_.•*”˜˜”*°•.
MIŁEGO WIECZORU*KOLOROWYCH SNÓW**
D O B R A N O C
``•°*”˜.•°*”˜.•°* ”˜_˜”*°•.˜
malgo91 2009-07-09
Gieniu .....potęgujesz stopniowo napięcie jak Alfred H. w filmach :))
Mam już wszystkie składniki .....stoję z nożem i czekam na ciąg dalszy :))))
malgo91 2009-07-10
Melduję , że jutro będę robić zapiekankę z Twojego przepisu ...:)))
malgo91 2009-07-14
Robiłam ...jest pyszna , wszystkim domownikom bardzo smakowała :))) Dziękuję za świetny przepis !!!:))
(komentarze wyłączone)