Grappa - to destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron (często odpadów z procesu produkcji wina), przeźroczysty o charakterystycznym smaku oraz intensywnym zapachu. Napój ten zawiera od 40 do 50% alkoholu. Na początku produkowano go, by nie marnować pozostałości pod koniec sezonu winnego, jednak ten silny alkohol bardzo szybko zyskał na popularności na całym świecie. Produkowany jest również w Szwajcarii.
Najpopularniejsza odmiana grappy pochodzi z miejscowości Bassano del Grappa.
Pierwsze wzmianki o grappie siegaja 15 wieku,w tych czasach grappe nazywano napojem biednych rolnikow.W czasie I wojny swiatowej,wloscy zolnierze dostawali racje dzienna grappy,ze troche zlagodzic grozy wojny.
Swiat poznal smak grappy dopiero w polowieXX wieku,dzieki rozwojowi techniki i ulepszeniu destylacji za czeto ja produkowc na wieksza slale i odrazu zdobyla uznanie wsrod Gourmets .
W obecnych czasach grappe mozna kupic tez o roznych smakach,ktore uzyskuje sie przez dodanie sokow owocowych,szczegolnie popularne na rynku amerykanskim.
Grappa jest rozlewana do charakterystycznych butelek z dluga szyjka,te butelki na fotce sa z baedzo cienkiego szkla ,w kazdej inny rodzaj tego szlachetnego trunku....a cena butelek,oczywiscie zapakowane w bardzo orginalnym kartonie...167 Euro...zostawie bez komentarza:))))))))))))))
malgo91 2009-12-01
To rozbój w biały dzień ta cena .... przecież z założenia był to napój biednych rolników ....
(komentarze wyłączone)