budyniowiec mojej babci
jajka 4 sztuki
mąka tortowa 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 opakowania
herbatniki 2-3 paczki
gotowa polewa czekoladowa 1 sztuka
sól 1 szczypta
ewentualnie posypka jakas
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobina soli. Pod koniec dodać cukier, cukier waniliowy i ciągle ubijać.
Do ubitej masy dodać żółtka, a na końcu obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Piec 45-50 min w 180 st C.
Na gorąc biszkopt wylać gorący budyń, przykryć herbatnikami i polać polewą. Wstawić do lodówki.
Najlepszy jest na drugi dzień.Smacznego.
dodane na fotoforum:
atram 2009-02-28
Bardzo ładne to ciasto i pewnie pyszne ;)))
heding 2009-03-02
chyba sobie zrobię taki budyniowiec :))