ziemniaki 1,2 kg
woda ok 15 szkalnek
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por sredni tylko bialy kawalek
cebula 1 sztuka duza
seler kawalek
kostka rosolowa drobiowa 1 sztuka
kielbasa 1 spora laska
boczek wedzony 30 dag
kosc wedzona schabowa 1 sztuka
tluszcz
maka 1 lyzka
pieprz , sol
natka pietruszki, koperek do przyzdobienia
Marchew , seler, por , pietruszke umyc , obrac wrzucic do wody , dodac kosc wedzona pofragmentowana , przygotowac z tych skaldnikow wywar ( podgotowac).
Jak warzywa beda miekkie dodac obrane , pokrojone w kostke ziemniaki , gotowac dalej do miekkosci ziemniakow .
Wywrar odcedzic do odzielnego garnka , warzywa przetrzec na miazge przez sito , dodac do przelanego wywaru.
Calosc wstawic na maly ogien , powoli gotowac.
Boczek pokroic w kostke , kielbase w talarki , cebule w drobna kostke, wrzucic na patelnie z tluszczem obsmazyc.
Dodac usmazona kielbase z boczkiem (razem z tluszczem) do gotujacego sie wywaru.Podgotowac ok 10 minut .
Przygotowac zasmazke z jednej lyzki czubatej maki (na patelni rozpuscic troche smalcu , jak sie rozpusci dodac make , wymieszac, dodac do zupy)
Chwile gotowac, przyprawic wedle uznania , obsypac natka i koperkiem podawac z pieczywem
Muzyczka ,czas na poznanie teledyskow zespołu Rammstein a więc:
2002
Mutter
https://www.youtube.com/watch?v=I8Up7geTHyQ
Feuer Frei
https://www.youtube.com/watch?v=aNEEj2bTxzk
kot54 2010-04-16
PYCHOTA.......
misiaka 2010-04-16
mniam bardzo smaczna, dawno nic nie robiłeś, wiem zachochani nie liczączasu, dobranoc.