Składniki
łopatka surowa wieprzowa 1,5kg (ja miałam mniejszą)
Do marynowania:
marchewka
pietruszka
seler
por
cebula
oliwa
Do ciasta:
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
bułka tarta
Warzywa myjemy, obieramy i ucieramy na tarce (polecam poszatkowanie w robocie kuchennym, bo cebula tarta na tarce daje niezły wycisk) następnie dodajemy tyle oliwy aby uzyskać gęstą masę. Nacieramy nią mięso, wkładamy do naczynia, przykrywamy, wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Następnego dnia w misce mieszamy jajka, miód i musztardę, następnie dodajemy tyle bułki tartej aż uzyskamy ciasto o konsystencji miękkiego masła (należy dodawać bułkę po trochu, bo z czasem pęcznieje i należy uważać aby ciasto nie było zbyt gęste).
Mięso wyjmujemy z lodówki, usuwamy warzywa, solimy, wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 140oC
Na 15 minut przed końcem wyjmujemy szynkę i obtaczamy ją w cieście (aby wygładzić powierzchnię można delikatnie zwilżyć palce wodą), następnie wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut podwyższając jednocześnie temperaturę do 190oC.
ja powtykałam dla ozdoby jeszcze gozdziki.
smacznego
dodane na fotoforum:
rogalin 2009-04-15
wygląda rewelacyjnie i napewno tez tak smakuje:)przepis prosze bo za miesiąc ma moja corka komunie i zbieram przepisy na takie pysznosci:)))