schab gotowany

schab gotowany

2 kg schabu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka cukru
4 ząbki czosnku
2,5 litra wody

Wodę wlewamy do garnka o grubym dnie. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowa wędlinę wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią aluminiową i przetrzymujemy w lodówce.
smacznego

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-04-17

Witam a to coś nowego nigdy tak nie robiłam gotowanego schabu wygląda smakowicie i warto wypróbować......pozdrawiam

latina

latina 2009-07-07

Wygląda apetycznie, ale w przepisie jest majeranek, a podczas gotowania majonez ..nic nie rozumiem :))

dodaj komentarz

kolejne >