1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
15 dag Kasi
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
DO PRZYGOTOWANIA FORMY:
2 łyżki Kasi
2 łyżki bułki tartej
MASA SEROWA:
1 kg tłustego sera twarogowego
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy.
1. Przygotować ciasto: w rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, kakao, 7 łyżek wody, wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszać.
2. Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Do sera dodać utarte żółtka, budyń (w proszku) cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z pianą. Do masy serowej można też dodać wiórki kokosowe lub bakalie oraz aromat pomarańczowy lub cytrynowy
3. Ciasto włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni C.
4. Po wyjęciu z piekarnika sernik można polać polewą czekoladową i posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
dodane na fotoforum: