Składniki
Na ciasto:
200 g masła
5 łyżek oleju
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
starta skórka cytryny
Na krem śmietanowy:
ok. 600 g leśnych jagód
1 tabliczka (100 g)
białej czekolady Milka
200g kwaśnej śmietany
100 ml mleka
Na łaciatą polewę:
2 tabliczki (200 g) bialej czekolady Milka
150 g cukru pudru
3–4 lyzki soku jagodowego
10 g tłuszczu roślinnego
Masło ubić na puszystą masę z olejem, cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodać po kolei jaja, przy czym po dodaniu każdego jaja mieszać przez co najmniej 1 minutę przed dodaniem następnego.
Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiać i stopniowo dołączyć do ciasta wraz ze startą skórką z cytryny.
Jagody opłukać i odsączyć sok.
Roztopić białą czekoladę Milka, rozmieszać na gładką masę i dodać czubatą łyżkę kwaśnej śmietany, dobrze wymieszać.
Pozostałą śmietanę przełożyć do miski, dodać wymieszaną czekoladę.
Na koniec do kremu śmietanowego dołączyć odsączone jagody i wszystko zmiksować mikserem.
Przygotować blachę do pieczenia z wysokim brzegiem, natłuścić ją lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią 3/4 ciasta.
Następnie krem śmietanowy rozłożyć na cieście, a końcówkę miksującą wcisnąć w ciasto tak, aby część kremu śmietanowego przepłynęła pod ciasto.
Na koniec zmieszać pozostałą część ciasta z mlekiem i przykryć nią pozostałą część kremu śmietanowego.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Jedną tabliczkę białej czekolady Milka połamać na cząstki, roztopić nad parą lub w kuchence mikrofalowej, rozmieszać na gładką masę.
Zmieszać przesiany cukier puder z niewielką ilością soku jagodowego tak, aby powstała gładka, lecz niezbyt rzadka konsystencja.
Roztopioną czekoladę Milka dodawać łyżeczka po łyżeczce do polewy powstałej z cukru pudru.
Polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście i pozostawić do zastygnięcia.
Drugą tabliczkę białej czekolady Milka roztopić wraz z tłuszczem roślinnym, rozmieszać na gładką masę i przy pomocy łyżeczki nakładać na wierzch polewy, formując „łaty“.
dodane na fotoforum: