Ciasto ciemne.
8 jajek
1 szkl.cukru
2 płaskie łyżki kakao
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić,dodając stopniowo cukier,żółtka,na końcu mąkę z proszkiem i kakao.Piec w ok.40 min.w temp.180 st.Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części.
Ciasto jasne.
4 jajka
1/2 szkl.cukru
3/4 szkl.mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić,dodać cukier,żółtka,mąkę z proszkiem.Piec ok.25-30 min.w temp.180 st.
Masa.
5 żółtek
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szkl.cukru
1 kostka masła
1 litr kompotu z czarnej porzeczki lub jagód.
W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka i obie mąki.Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń.Utrzeć masło,dodając stopniowo przestudzony budyń.Masę podzielić na 2 części.Kompot przecedzić.
Przełożenie ciasta.
Ciasto ciemne nasączyć sokiem z porzeczek,nałożyc jedną część masy,na masę nałożyć część porzeczek,białe ciasto,druga część masy i na masę druga część porzeczek,nałożyć drugie ciemne ciasto też nasączone sokiem.Na wierzch polać polewą.
dodane na fotoforum: