1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru
2 lub 3 galaretki różnokolorowe,
0,5 l śmietany
2 pełne łyżki żelatyny,
około 0,5 szklanki wody.
Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.
Wlewamy pół szklanki zimnej wody do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści . Mieszamy ze śmietaną. Następnie łączymy z przestudzonym mlekiem.
Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostkę. Galaretki wrzucamy do tortownicy wyłożonej folia spożywczą i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
dodane na fotoforum:
gotujmy 2010-03-24
Bajecznie kolorowe :0)))