Wrocław, Piwnica Świdnicka

Wrocław, Piwnica Świdnicka

Większe miasta, jak Wrocław, utrzymywały w Świdnicy stałych kupców, a w ich "Piwnicach Świdnickich" oprócz wyszynku piwa znajdowały się również punkty składowania piwa, przeznaczonego do dalszej dystrybucji. Wrocław zaopatrywał np. Toruń i Kraków, a Kraków z kolei Polskę i Węgry. W drugiej połowie XVI w. warzone od niedawna we Wrocławiu piwo pszeniczne zwane "Schöps", czyli Baran, szybko zaczęło wypierać piwo świdnickie. Wrocławskiego Barana zaczęto podawać w piwnicy ratuszowej. Tak sławne i cenione do tej pory piwo jęczmienne wyszło całkowicie z mody z końcem XVI w.
Dziś w Piwnicy Świdnickiej można napić się Białego Barana, wyjątkowego piwa, warzonego na specjalne zamówienie według historycznej receptury.

dodane na fotoforum:

marylin

marylin 2008-08-19

witam wieczorkiem i pozdrawiam serdecznie...;-)))

malin

malin 2008-08-20

Gdzie Ty czerpiesz tak ogromną wiedzę?Podziwiam Cię.

graniac

graniac 2008-08-20

Z internetu , Malinko:-) pozdrawiam cieplutko:-)

masytor

masytor 2008-08-21

Nastrojowo super ..pozdrowionka :))

ewakwa

ewakwa 2008-08-23

byłam we Wrocławiu dwa razy ale nie udało mi się tam trafić

dodaj komentarz

kolejne >