Jeszcze jedno doswiadczenie zyciowe wiecej... Zeby sie nie rozpisywac powiem, ze kupujac make, nalezy sprawdzic, czy nie zawiera srodkow spulchniajacych... To mialy byc faworki...ciasto wyszlo super, w czasie smazenia oliwa buszowala sie jak oszalala...
maxmen 2012-03-15
A może nie dodałaś do ciasta spirytusu, albo octu... to powoduje ze faworki wchłaniają dużo mniej tłuszczu. A może pominęłaś jakiś składnik???
Ja kiedyś zrobiłem kluski łyżka kładzione i coś mi się źle nakładały na wrzątek. Ale co tam...były nawet dobre...:)))
Potem okazało się że zapomniałem do ciasta dodać jajka.
Leżały sobie na boczku i śmiały się ze mnie. :)))
Gdyby wtedy maka miała mało glutenu to zamiast klusek miałbym coś w rodzaju gęstej kaszy manny na wodzie...:)
kot54 2012-03-15
I tak się czasem zdarza....nie zniechęcaj się....wypadek...
Pozdrawiam :)
lila08 2012-03-15
Grażynko...to miały być faworki? ale u nas nie ma chyba mąki ze spulchniaczami...ale ja do ciasta na faworki dodaję proszek do pieczenia...a więc to nie jest wina mąki...
maria57 2012-03-17
mnie się zdarzyło upiec biszkopt - wcale nie urósł, myślałam, że to właśnie jakiś przeoczony składnik - okazało się, że to gatunek mąki z niską zawartością glutenu