-2kg cukinii
-25dag cebuli
-50dag marchewki
-natka pietruszki lub koperku
-pół łyżeczki gorczycy
-główka czosnku
-3-4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
-pół szklanki octu
-łyżeczka soli
Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych cukinię poszatkować w plasterki.Cebulę i marchew pokroić w krążki, natkę posiekać.
Tak przygotowane składniki doprawić przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem.Na koniec dodać cukier i sól, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny.
Na drugi dzień dodać ocet, ponownie wymieszać i sałatkę przełożyć do słoików. Do każdego dodać trochę powstałego soku i zakręcić.
Pasteryzować ok.25 minut.
dodane na fotoforum:
marth 2010-09-01
Zatem spróbuję jej i ja
widząc, że On dobrze się ma :)
i najpierw się, Guniu, ucałujemy,
a później sałatkę zjemy :) :*
versoo 2010-09-01
no to do roboty Agatko! chetnie jej sprobuje;)
pozdrawiam cieplutko bo na dworze zimniutko;)
elap6 2010-09-01
Ciekawy przepis, nie jadłam takiej :-)))
A Julcia niech się szkoły nie boi....na starość będą super wspomnienia :-)))
pantoja 2010-09-01
zrobię z wielką ilością czosnku bo lubię ale bez octu tylko z cytryną albo octem jabłkowym.......i tak najbardziej lubię leczo wlasnej roboty:) Moje podroby nie tolerują zbyt surowizny ale jem:)))
gotujmy 2010-09-02
Kto jada sałatki ten piekny i gładki
pantoja 2010-09-02
Etta, można kupić w Tesco u mnie (po remoncie i wszystko jest jak na zachodzie, gotowce salatkowe też)