3 kg ogórków
3 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cebuli czerwonej
0,5 kg marchewki
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1/2 opakowania liści laurowych i ziela angielskiego
4 łyżki soli
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw pokroić w plasterki lub zszatkować szatkownicą.Wymieszać razem z cukrem, solą i octem oraz przyprawami i odstawić na półtorej godziny.Po tym czasie nakładać do słoiczków dość ciasno, dopełnić powstałym sokiem, pasteryzować 10-15 minut.
dodane na fotoforum:
pantoja 2015-08-22
Warzywne szaleństwo...cukinię owszem ale zielonych ogórków moja wątroba nie lubi (ja lubię:)
fullek 2015-08-26
re: Agatko zdjęcie tak może tego dokładnie nie pokazuje ale jest to ogromna ściana, na której znajduje się ogromna ilość wieszaków, a na nich każdy odwiedzający może powiesić białą lub czerwoną karteczkę z własnym (pisanym na miejscu) komentarzem lub dedykacją. My mieliśmy ogromnego pecha gdyż w dniu, w którym zwiedzaliśmy centrum na biurkach leżały informacje "karteczek brak". Ale jest co zwiedzać, historia dla potomnych, polecam :)
fullek 2015-09-01
re: Heh, chyba zmienię tytuł zdjęcia na "Stworzenie Zuzi" :)