[17218302]

Odmiany moreli

Odmiany moreli zależnie od ich masowego występowania w poszczególnych miejscach na ziemi oraz na różnych obszarach dzielimy na cztery grupy, mianowicie środkowoazjatycką, kaukasko-irańską, mandżursko-syberyjską i europejską. Ostatnia grupa – europejska wywodzi się od moreli zwyczajnej. Owoce są przeważnie jednocześnie deserowe i przerobowe, z określonym kwaskowatym smakiem i specyficznym aromatem. Łatwo mącznieją przy przejrzeniu, często mają gorzkie nasiona. Rozpiętość pór dojrzewania jest nieduża, zazwyczaj trwa od 15 lipca do 1 września i jest zależna od panujących warunków atmosferycznych w danym roku (waha się od 2 do 4 tygodni, czasami do 6 tygodni). Z cech pomologicznych pomagających rozróżnić odmiany moreli powinniśmy zwrócić uwagę na: charakter wzrostu drzewa, wielkość oraz kształt owocu, miąższ i jego smak, łatwość mącznienia, kształt i kolor pestki, smak nasienia (gorzki lub słodki), odporność owoców na choroby, odporność na szkodniki i na pękanie. Rozpoznanie odmian moreli wyłącznie po owocach jest wyjątkowo trudne, a niekiedy zupełnie niemożliwe. W Polsce występuje mało odmian, a prace nad selekcją wartościowych siewek mogą się przyczynić do rozprowadzenia własnego materiału hodowlanego, dopasowanego do naszych warunków klimatycznych.

dodane na fotoforum: