Lecznicze właściwości dyni są znane od dawna. Dlatego też powinna być w centrum uwagi przez całą jesień, nie tylko w Halloween.
Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru. Owoce dyni poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Związki w nich zawarte działają moczopędnie, mogą być również używane przy leczeniu zaparć szczególnie u ludzi otyłych.
Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
lilaroza 2013-10-15
Lubię zupę z dyni z zacierkami.....taką kiedyś jadłam u kogoś ...ale zrobić nie umiem ;) ;)....Buziaki Halinko na dobry dzień posyłam :********
majaha 2013-10-15
Miłego dnia, bez smutków i szarości...
niech tylko radość i szczęście w Twoim sercu gości !
enio47 2013-10-15
Od dziś wszyscy jemy dynie,
każda boleść szybko minie,
witaminy, minerały
wzmocnią nam organizm cały...hej
:)))
deniska 2013-10-15
Ciekawie opisałaś Halino walory tego warzywa..
Nie wiedziałam ,że tyle w niej dobrodziejstw..
Miłego dzionka życzę..
deniska 2013-10-16
Życzę Halinko przyjemnego, słonecznego dzionka -
zostawiam serdeczne pozdrowienia
pełne ciepła i życzliwości
(komentarze wyłączone)