TRadycyjny sękacz mazurski ...

TRadycyjny sękacz mazurski ...

Historia pieczenia ciast w ogniu wywodzi się od prastarych plemion Bałtów-Jaćwingów, Żmudów, Litwinów i Prusów. Późniejsza legenda głosi, że pierwszy sękacz został podany na dworze w Berżnikach koło Sejn, Królowej Bonie, która zachwyciła się tym wyjątkowo smacznym i efektownym ciastem z sękami, które odtąd często zdobiło królewski stół na Wawelu.

lilaroza

lilaroza 2014-10-17

Moje najbardziej ulubione ciasto....ja też już się dawno nim zachwyciłam :)

mis22

mis22 2014-10-17

Pozdrawiam cieplutko :))

jaworr

jaworr 2014-10-17

Jadłam takie, przywiezione bo u nas nie ma tej tradycji i pamiętam, jak opowiadali w jaki sposób się piecze..:)
Też bardzo mi smakowało..:)

enio47

enio47 2014-10-17

Lubię!!! :)))*

deniska

deniska 2014-10-17

Uwielbiam sękacz...
Jak mam okazje to kupuję na porcje...

basik52

basik52 2014-10-17

Tez bardzo lubie....:)))

pruslu1

pruslu1 2014-10-17

bardzo ciekawe

(komentarze wyłączone)