Babka drożdżowa
3,5 szklanki mąki
50 g drożdży
5 żółtek,1 jajko
szczypta soli szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
opakowanie cukru waniliowego
bakalie
Margarynę rozpuścić i ostudzić.Drożdże wymieszać z łyżką cukru,maki i 1/szklanki mleka.Odstawić do wyrośniecia.Mąkę sól ,cukier,cukier waniliowy,roztrzepane żółtaka z jajkiem pozostałe mleko i zaczyn wyrobić.Dodać margarynę.I jeszcze chwilke wyrobić dodać bakalie.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto
przełożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą.Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 170 st.30 min.
Piekłam pierwszy raz z tego przepisu ,następnym razem dam mniej ciasta do formy.
Smacznego
dodane na fotoforum: