jest to ciasto z dużą ilością bakalii pyszną bezą przekładane kremem....robiłam go pierwszy raz
Przepis na ROKOKO
ciasto kruche:
margaryna
4 jajka
20 dkg cukru pudru
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku
40 dkg mąki
1łyżka kakao
-------------
4 białka
1,5 szklanki cukru
kisiel kolorowy czerwony
powidła śliwkowe/słoik
wiśnie z syropu/słoik
10 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg rodzynek
10 dkg siekanych orzechów
10 dkg kokosu
Mąkę,margarynę ,cukier puder, żółtka,amoniak i proszek rozetrzeć na stolnicy i zrobić kruche ciasto.
Podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.
Białe rozwałkować wyłożyć na blachę posmarować powidłem i posypać wiśniami z syropu.
Z białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę. Do piany wsypać gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę,rodzynki,siekane orzechy ,kokos.Delikatnie wymieszać i wyłożyć na placek z wiśniami.Upiec.
Ciasto kakaowe posmarować powidłem i dać pianę z 4 białek i 1 szklanki cukru dodając kisiel.Piec w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu przełożyć
Masa:
0,5 l mleka
4 żółtka
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
masło
Masło utrzeć. Z pozostałych składników ugotować budyń.Ostudzony utrzeć z masłem/można dodać suszone morele i spirytus/
Tą masą przełożyć placki.
Na wierzchu ma być biały z pianą i bakaliami
Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Pani Luśki
dodane na fotoforum:
flossy 2010-09-10
wygląda apetycznie
eniksa 2010-09-10
Witaj, wygład rewelacja, smak na pewno też. Podaj przepis jeśli to nie tajemnica. Pozdrawiam
igorula 2010-09-15
Dzieki za przepis nie omieszkam skorzystac:)
Dobrej nocy:)