wg.przepisu z netu
Sok z czarnego bzu [PRZEPIS]
Do dużego słoja wsypać świeżo zebrane owoce czarnego bzu i zasypać cukrem (kg cukru/na kg owoców). Odstawić na 5 tygodni.
Po tym czasie odcedzić owoce, sok przełożyć do garnka i lekko podgrzać (około 2, 3 minuty; nie gotować!). Zlewać do wyparzonych, gorących butelek albo słoików.
Nie pasteryzować!
Sok pijemy 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniach i grypie, w przypadku migreny, rwy kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.
dodane na fotoforum:
stif56 2013-09-11
Halinko.............pięknie pozdrawiam :)
gulab 2013-09-11
Dziękuję za przepis Halinko.
kimeraj 2013-09-11
I musiałaś bidulko soczek zrobić z przepisu netowego.....na pewno będzie pyszne :D Dobrej nocki życzę :)
halinag 2013-09-11
KASIU NIKT NIE CHCIAŁ POMÓC ZDAŁAM SIĘ NA NET...TEN PRZEPIS WYDAWŁ MI SIĘ NAJBARDZIEJ DOBRY...BO BĘDZIE CZYSTY SOK I PRACY PRZY NIM ZERO...
kimeraj 2013-09-11
re: Halinko ja z chęcią dałabym przepis,gdybym takowy miała...ale nigdy nie robiłyśmy z mamuśką soku z czarnego bzu :( Moja mamusia z kwiatów czarnego bzu robi nalewkę :)) Buziolki :D
stasia8 2013-09-12
Przyznam że takiego nie robiłam nigdy...zawsze szłam na łatwiznę i odparowywałam...ale jak ma takie właściwości to warto go zrobić...
lila08 2013-09-12
hmmm...nigdy tak nie robiłam ... ciekawe ,czy nie sfermentuje? tak długo ...bez gotowania ...mam ochotę zrobić ...
halinag 2013-09-12
Przeraża mnie te 5 tygodni zobaczymy dużo osób tym sposobem robiło jak czytałam komentarze.... Maliny robilam tym sposobem ale to tylko pare dni sok wyszedł super...tu owoce bardziej twarde ...zobaczymy...jest pół na pół z cukrem nie powinno fermentować
badi08 2013-10-15
mam pytanie kiedy należy zrywać owoce bzu? słyszałam , nie wiem ile w tym prawdy , że owoce zrywane w nieodpowiedniej porze potrafią być szkodliwe. Pozdrawiam serdecznie.....spokojnej nocy życzę.....)))))))))))
halinag 2013-10-15
Zrywałam 5 tygodni temu bardzo dojrzałe...Nie wolno jeść surowych owoców i zrywać zielonych z tego co wyczytałam:))
maria10 2014-10-17
.... podziwiam Cię Halinko za Twoją pracę.... sok wydaje się łatwy do zrobienia.... ale ja nie mam bzu..... ale trzeba by mi się za nim rozejrzeć....pozdrawiam Cię bardzo gorąco :)))))