Soczek z czarnego bzu się robi

Soczek z czarnego bzu się robi

wg.przepisu z netu

Sok z czarnego bzu [PRZEPIS]

Do dużego słoja wsypać świeżo zebrane owoce czarnego bzu i zasypać cukrem (kg cukru/na kg owoców). Odstawić na 5 tygodni.

Po tym czasie odcedzić owoce, sok przełożyć do garnka i lekko podgrzać (około 2, 3 minuty; nie gotować!). Zlewać do wyparzonych, gorących butelek albo słoików.

Nie pasteryzować!


Sok pijemy 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniach i grypie, w przypadku migreny, rwy kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.

dodane na fotoforum:

blumm

blumm 2013-09-11

już soczek się robi na zimę witaminki będą pozdrawiam

stif56

stif56 2013-09-11

Halinko.............pięknie pozdrawiam :)

jmania

jmania 2013-09-11

w zimie wszystko się przyda

anet36

anet36 2013-09-11

super sprawa taki soczek,pozdrawiam ....

deniska

deniska 2013-09-11

Na zimę jak znalazł...

gulab

gulab 2013-09-11

Dziękuję za przepis Halinko.

kimeraj

kimeraj 2013-09-11

I musiałaś bidulko soczek zrobić z przepisu netowego.....na pewno będzie pyszne :D Dobrej nocki życzę :)

halinag

halinag 2013-09-11

KASIU NIKT NIE CHCIAŁ POMÓC ZDAŁAM SIĘ NA NET...TEN PRZEPIS WYDAWŁ MI SIĘ NAJBARDZIEJ DOBRY...BO BĘDZIE CZYSTY SOK I PRACY PRZY NIM ZERO...

jonna

jonna 2013-09-11

Oby nie był potrzebny, ale niech się robi.....

halinag

halinag 2013-09-11

JANECZKO ZAWSZE SIĘ PRZYDA..ODPĘDZI CHORÓBSKA ZAWCZASU :))

kimeraj

kimeraj 2013-09-11

re: Halinko ja z chęcią dałabym przepis,gdybym takowy miała...ale nigdy nie robiłyśmy z mamuśką soku z czarnego bzu :( Moja mamusia z kwiatów czarnego bzu robi nalewkę :)) Buziolki :D

halinag

halinag 2013-09-11

KASIU Z TYCH KWIATÓW TAKŻE ROBI SIĘ SOK...JA PIERWSZY RAZ ROBIE TEN SOK:))

stasia8

stasia8 2013-09-12

Przyznam że takiego nie robiłam nigdy...zawsze szłam na łatwiznę i odparowywałam...ale jak ma takie właściwości to warto go zrobić...

halinag

halinag 2013-09-12

Zrobiłam pierwszy raz zobaczymy jak to wyjdzie

lila08

lila08 2013-09-12

hmmm...nigdy tak nie robiłam ... ciekawe ,czy nie sfermentuje? tak długo ...bez gotowania ...mam ochotę zrobić ...

halinag

halinag 2013-09-12

Przeraża mnie te 5 tygodni zobaczymy dużo osób tym sposobem robiło jak czytałam komentarze.... Maliny robilam tym sposobem ale to tylko pare dni sok wyszedł super...tu owoce bardziej twarde ...zobaczymy...jest pół na pół z cukrem nie powinno fermentować

badi08

badi08 2013-10-15

mam pytanie kiedy należy zrywać owoce bzu? słyszałam , nie wiem ile w tym prawdy , że owoce zrywane w nieodpowiedniej porze potrafią być szkodliwe. Pozdrawiam serdecznie.....spokojnej nocy życzę.....)))))))))))

halinag

halinag 2013-10-15

Zrywałam 5 tygodni temu bardzo dojrzałe...Nie wolno jeść surowych owoców i zrywać zielonych z tego co wyczytałam:))

maria10

maria10 2014-10-17

.... podziwiam Cię Halinko za Twoją pracę.... sok wydaje się łatwy do zrobienia.... ale ja nie mam bzu..... ale trzeba by mi się za nim rozejrzeć....pozdrawiam Cię bardzo gorąco :)))))

dodaj komentarz

kolejne >