W prosty sposób kiszę kapustę od 5-ciu lat...szatkuje kapustę do wysokiego garnka zalewam wrzątkiem na 1 litr wody 1 łyżka soli.tak trzymam przez 24 godziny co jakiś czas przebijając łyżką drewnianą ...Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoików mocno uciskam zalewam solanką w której była kapusta aby nie była sucha/bo się zepsuje/ zakręcam i gotowe...
Pod wieczka nakładam folię spożywczą..przy kwasie lubią rdzewieć.
Można robić sobie stopniowo po kilka słoiczków jednorazowo. Jeszcze mam z ub roku pyszną jak świeżą...nie dodaje żadnych dodatków...dodatki dodaje wówczas gdy ją wykorzystuje np na surówkę...
Ale każdy sposób jest dobry.....czym więcej różnych dodatków pewnie ma lepszy smak...
Aha słonej wody wlewam tyle aby przykryła uszatkowaną kapustkę
halinag 2014-10-13
tak Grażynko mam jak co roku i obiecuje sobie że w następnym zrobie mniej ale to tylko obiecanki...hi.hi...
deniska 2014-10-13
Też się zabieram w tym tygodniu..
Z bukietem najcieplejszych pozdrowień
dla Ciebie..Radosnej reszty dnia życzę.
stachs7 2014-10-13
Dzięki za prosty przepis,nigdy się z takim nie spotkałam,ale ten wypróbuję .Pozdrawiam.
maria10 2014-10-13
...ja mam inny sposób na kiszenie kapusty.... i też uważam, że jest prosty.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę wspaniałego tygodnia:))))
vitaawe 2014-10-13
Super...:)))
http://tapetus.pl/obrazki/n/195371_bukiet-kwiatow-jasne-tlo.jpg
jmania 2014-10-14
Sposobów na kiszenie kapusty jest dużo, mnie podoba się zapakowana do tych słoików, super
aniol2 2014-10-25
Z tą folią to dobry pomysł , też zapakowałam kapustę do słoików ale leniuch jestem dodałam marchewki dużo , żeby później mieć gotową ... Pozdrawiam
anulkaz 2014-10-27
Halinko, bardzo dziękuję za inny sposób kiszenia kapusty, właśnie skończyłam ją kisić jak się zakisi, nałożę na słoiki folię i dokładnie zakręcę wieczka:):)Przy okazji zamarynowałam jeszcze 4 kg papryki, bo dostałam:)
http://www.garnek.pl/halinag/28521844/zapasy-na-zime-uwielbiam
lilia7 2014-12-19
Witaj Halinko.
Zrobiłąm na początku grudnia drugi raz Twoją kapustę! Jestem Ci bardzo i to bardzo wdzięczna za przepis. Kapustę jadłam już z ciekawości chyba po tygodniu ukiszenia ze słoika. W słoiku jest faktycznie bielusieńka . Po wyjęciu dodaję surowy starty burak, albo startą marchew czy jak tam fantazja podpowie.
Stokrotne dzięki !!!
Kto wie może dzięki wam w przyszłości nauczę się kisić porządnie ogórki? :)
Pozdrawiam
stachs7 2015-10-14
W ubiegłym roku robiłam ją z Twojego przepisu,udała się .Teraz powtórzę.Pozdrawiam ,miłego dnia.
babcia1 2015-10-14
kurcze a mogłam zrobić tak jak Ty Halinko ..kurcze wczoraj kupiliśmy 10 kg .szatkowanej kapusty ale po prostu wrzucałam partiami do wielkiej mich ścierałam marchewkę przesypywałam solą i sypałam nasionka kopru..po jakieś 1 godz. wrzucana była do plastykowej beczułki i menio deptał oczywiście wyszorowanymi nogami aż puściła sok na 10 kg dałam 20 dkg . soli ..teraz postoi kilka dni przebiję ją parę razy i pójdzie do spiżarki po odgazowaniu..a jeszcze Twoim sposobem nie robiłam chorobcia chyba raczej już za późno żeby tak ją od nowa kombinować bo teraz bym chyba musiała wyciskać ją i zagotować na wrzątek i zalać ..no nie już nie będę się tak grzebała ..potem jak troszkę podkiśnie to włożę w słoiki i zzapasteryzuję tym razem bo zawsze mieliśmy w beczułce ale czasem pod koniec już pleśń była bliżej wiosny..