Zapasy na zimę...uwielbiam szatkowanie kapusty

Zapasy na zimę...uwielbiam szatkowanie kapusty

W prosty sposób kiszę kapustę od 5-ciu lat...szatkuje kapustę do wysokiego garnka zalewam wrzątkiem na 1 litr wody 1 łyżka soli.tak trzymam przez 24 godziny co jakiś czas przebijając łyżką drewnianą ...Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoików mocno uciskam zalewam solanką w której była kapusta aby nie była sucha/bo się zepsuje/ zakręcam i gotowe...
Pod wieczka nakładam folię spożywczą..przy kwasie lubią rdzewieć.
Można robić sobie stopniowo po kilka słoiczków jednorazowo. Jeszcze mam z ub roku pyszną jak świeżą...nie dodaje żadnych dodatków...dodatki dodaje wówczas gdy ją wykorzystuje np na surówkę...
Ale każdy sposób jest dobry.....czym więcej różnych dodatków pewnie ma lepszy smak...


Aha słonej wody wlewam tyle aby przykryła uszatkowaną kapustkę

grazka

grazka 2014-10-13

Halinko, zapasów już chyba masz calą piwniczkę, pozdrawiam

halinag

halinag 2014-10-13

tak Grażynko mam jak co roku i obiecuje sobie że w następnym zrobie mniej ale to tylko obiecanki...hi.hi...

isia222

isia222 2014-10-13

jaki prosty sposób! czy ja dobrze widzę, że pod nakrętką jest folia spożywcza?

wolke1

wolke1 2014-10-13

taka swojska najlepiej smkuje....

halinag

halinag 2014-10-13

Tak Isiu jest folia spożywcza ...wieczka nie rdzewieją od kwasu

yanisia

yanisia 2014-10-13

Pyszności:)

deniska

deniska 2014-10-13

Też się zabieram w tym tygodniu..
Z bukietem najcieplejszych pozdrowień
dla Ciebie..Radosnej reszty dnia życzę.

jadpaw5

jadpaw5 2014-10-13

Czas kisić

stachs7

stachs7 2014-10-13

Dzięki za prosty przepis,nigdy się z takim nie spotkałam,ale ten wypróbuję .Pozdrawiam.

jolanka

jolanka 2014-10-13

ciekawy sposób kiszenia kapusty :::))
nie psuje się w słoikach ,,,,,,

adam24l

adam24l 2014-10-13

Smacznego
Miłego poniedziałku.Zapraszam do głosowania na top10 i nowości.

slawa1

slawa1 2014-10-13

Bardzo prosty i szybki sposób na kapustkę.Pozdrawiam.

krycha2

krycha2 2014-10-13

Zapewne powielę Twój sposób...prosty i szybko...

halinag

halinag 2014-10-13

Jolu nie psuje się...jeszcze mam z ub roku bielutka kwaśna...

truda35

truda35 2014-10-13

uwielbiam surówkę z takiej kapusty mniammmm....

andaba

andaba 2014-10-13

Super!

ewaiza

ewaiza 2014-10-13

Takiego sposobu nie slyszalam ,ale trzeba kiedys wyprobowac.

maria10

maria10 2014-10-13

...ja mam inny sposób na kiszenie kapusty.... i też uważam, że jest prosty.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę wspaniałego tygodnia:))))

halinag

halinag 2014-10-13

A JAKI MARYSIEŃKO:))

jmania

jmania 2014-10-14

Sposobów na kiszenie kapusty jest dużo, mnie podoba się zapakowana do tych słoików, super

pruslu1

pruslu1 2014-10-14

tak nie robiłam, muszę spróbować

danutaw

danutaw 2014-10-14

..śliczna ta Twoja kapusta Halinko.., taka śnieżnobiała..!)

deniska

deniska 2014-10-14

Halinko..czy tą kapustę już nie pasteryzujesz?

halinag

halinag 2014-10-14

DANUSIU NIE:))

aniol2

aniol2 2014-10-25

Z tą folią to dobry pomysł , też zapakowałam kapustę do słoików ale leniuch jestem dodałam marchewki dużo , żeby później mieć gotową ... Pozdrawiam

anulkaz

anulkaz 2014-10-27

Halinko, bardzo dziękuję za inny sposób kiszenia kapusty, właśnie skończyłam ją kisić jak się zakisi, nałożę na słoiki folię i dokładnie zakręcę wieczka:):)Przy okazji zamarynowałam jeszcze 4 kg papryki, bo dostałam:)
http://www.garnek.pl/halinag/28521844/zapasy-na-zime-uwielbiam

anulkaz

anulkaz 2014-10-27

http://www.garnek.pl/anulkaz/28583867/kapusta-kiszona-wg-przepisu

reni51

reni51 2014-10-27

bez kopru?

jonna

jonna 2014-10-30

Super gospodyni, stale coś smacznego uczyni......

halinag

halinag 2014-10-30

Reniu bez kopru czyściuteńka:P))

halinag

halinag 2014-10-30

Janeczko jak Ty mi zawsze pięknie napiszesz:))

olgad

olgad 2014-11-20

Ciekawy sposób :)

lilia7

lilia7 2014-12-19

Witaj Halinko.
Zrobiłąm na początku grudnia drugi raz Twoją kapustę! Jestem Ci bardzo i to bardzo wdzięczna za przepis. Kapustę jadłam już z ciekawości chyba po tygodniu ukiszenia ze słoika. W słoiku jest faktycznie bielusieńka . Po wyjęciu dodaję surowy starty burak, albo startą marchew czy jak tam fantazja podpowie.
Stokrotne dzięki !!!

Kto wie może dzięki wam w przyszłości nauczę się kisić porządnie ogórki? :)
Pozdrawiam

stachs7

stachs7 2015-10-14

W ubiegłym roku robiłam ją z Twojego przepisu,udała się .Teraz powtórzę.Pozdrawiam ,miłego dnia.

babcia1

babcia1 2015-10-14

kurcze a mogłam zrobić tak jak Ty Halinko ..kurcze wczoraj kupiliśmy 10 kg .szatkowanej kapusty ale po prostu wrzucałam partiami do wielkiej mich ścierałam marchewkę przesypywałam solą i sypałam nasionka kopru..po jakieś 1 godz. wrzucana była do plastykowej beczułki i menio deptał oczywiście wyszorowanymi nogami aż puściła sok na 10 kg dałam 20 dkg . soli ..teraz postoi kilka dni przebiję ją parę razy i pójdzie do spiżarki po odgazowaniu..a jeszcze Twoim sposobem nie robiłam chorobcia chyba raczej już za późno żeby tak ją od nowa kombinować bo teraz bym chyba musiała wyciskać ją i zagotować na wrzątek i zalać ..no nie już nie będę się tak grzebała ..potem jak troszkę podkiśnie to włożę w słoiki i zzapasteryzuję tym razem bo zawsze mieliśmy w beczułce ale czasem pod koniec już pleśń była bliżej wiosny..

bogra

bogra 2017-09-25

UFF.Znalazłam.Ale się oszukałam.Pozdrawiam .Robie wg.Twojego przepisu.

dodaj komentarz

kolejne >