Ma zalety ...nie drogi i nie pęka
SERNIK Z POSYPKĄ
Ciasto:
2 jajka (1 całe +1 żółtko)
1i1/2 szklanki(30dk) cukru
3i1/2 szklanki(55dk)mąki
1 kostka masła lub margaryny
3 łyżki mleka lub śmietany
1 mały proszek do pieczenia(3 łyżeczki)
Z podanych produktów zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blachy, i po nakłuwać widelcem.
Z drugiej części zrobić posypkę(kruszonkę). Na ciasto wyłożyć ser i na nim układać posypkę. Piec 50-60 min.
SER:
1.25 kg sera(ja mam większe blaszki więc daję troszkę więcej sera))
4 jajka(2 całe+2 żółtka)
1i1/2 szklanki (30dk) cukru
0.75 litra mleka ( w zależności od sera może być mniej lub więcej mleka,tak żeby ser miał konsystencje śmietany kremówki lub jak ciasto na naleśniki )
1 budyń śmietankowy (lub ½ szklanki mąki ziemniaczanej)
bakalie (rodzynki, migdały…lub owoce,albo nic)
Ubić jajka z cukrem, dodać budyń, ser (jak trzeba to zmielić,ale ja nie miele tylko na koniec blenderem kilka minut ubijam)
Na koniec mleko i bakalie.
Ja to ciasto robię także z owocami i makiem.
SMACZNEGO !!!
wg.przepisu Helenki
https://www.garnek.pl/hbabik/29874234/sernik
dodane na fotoforum:
maria10 2015-10-30
..... nie dość, że bardzo ładnie wygląda to pewnie i dobrze smakuje..... kiedy Ty masz jeszcze czas na robienie ciasta????..... jesteś Halinko niesamowicie pracowitą osobą..... gorąco pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i dobrej nocy:))))))
danutaw 2015-10-30
Pyszny serniczek u Ciebie Halinko..!
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci spokojnej nocki..!