Racuchy z jabłkiem inaczej-pyszne chrupiące
https://wielkiezarcie.com/recipes/30072206
Składniki:
2,5 dag drożdży( jeśli świeże to połowa porcji)
250ml mleka
400g maki+100g mąki dodatkowo
2-3 łyżki cukru
1-2 jajka
60 g margaryny
olejek zapachowy lub cukier waniliowy do smaku
olej do smażenia
cukier puder
szczypta soli
dodatki:
2 jabłka
starta skórka cytryny/bądź drobno skrojona skórka kandyzowana z pomarańczy
Opis:
Z drożdży, cukru, mleka,odrobiny mąki zrobić rozczyn ,gdy podrośnie dodać jajka,wsypać przesianą mąkę,szczyptę soli,cukier waniliowy,lub esencje zapachową,stopioną chłodną margarynę.Energicznie wyrobić ciasto (mieszadłem lub łyżką drewnianą ) i odstawić do podrośnięcia. Ja wstawiam do mikrofali na 20 s i gdy zaczyna rosnąć,wyjmuję i dodaję drobno skrojone jabłka.Można wzbogacić smak, dodając trochę skórki pomarańczowej lub startej cytryny.Na chwilkę odstawiam.
Racuchy smażymy na tłuszczu na rumiano z dwóch stron.Po odsączeniu z tłuszczu,posypać cukrem lub po pudrować.
Smacznego!
Jeśli mają to być racuchy ala pączki to dodajemy kilka łyżek więcej mąki do ciasta i smażymy na głębokim tłuszczu.I wyjdą takie ulubione przez moje dzieci pączusie.
dodane na fotoforum:
babcia1 2015-11-04
pycha!
maria10 2015-11-05
.... ja też już dawno nie robiłam trzeba mi będzie zrobić.... narobiłaś mi wielkiej na nie ochoty.... pozdrawiam Halinko bardzo gorąco i dobrej nocy życzę:))))))