wg.przepisu Ewy z grupy NS
Podaję przepis bo ta zupka jest nieco inna niż gulaszowe, które do tej pory robiłam.
Trzeba sobie przygotować:
1/2 kg chudego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 papryka czerwona
3 ziemniaki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ogórki konserwowe
1 litr bulionu
2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis (ja z tym ostrożnie )
szczypta tymianku ( całego)
sól, olej.
W garnku rozgrzać olej i lekko zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać pokrojone w kostkę mięsko i lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości ( u mnie perkotało sobie dość długo). Na koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku.
Skladniki sobie zwiększyłam wobec moich potrzeb
stachs7 2016-09-14
Robię podobną,też z wieprzowiny.Pozdrawiam.
myszka2 2016-09-15
Bardzo zdrowa i pyszna zupka, ciekawy przepis,,,Halinko taką ugotuje bo bardzo ją lubię :)